Egen yoghurt

Till serien “hipsterfasoner” kommer här ett recept på hur man gör egen yoghurt.

006

Ingredienser:

  • 1 Liter gammaldags mjölk (3% fungerar också)

  • 1 dl naturell yoghurt



Värm sakta upp mjölken så den nästan kokar. Det är viktigt att så mycket vatten som möjligt ångas bort. Då blir yoghurten krämigare. När mjölken är jättevarm (ca 85-90grader om du har termometer), ta undan kastrullen och ställ den åt sidan för att svalna. Lägg inget lock på, vi vill som sagt att vatten ångas bort.
När temperaturen är nere i ca 40grader eller något varmare än fingervarmt, rör du ut yoghurten i lite av mjölken. Vispa ner yoghurtmjölken i resten av mjölken.
Häll allt i en skål eller i en termos. Jag använde en skål som jag värmde upp med lite kokhett vatten, så att den var varm när yoghurtmjölken hälldes i.
Skålen (eller termosen) ska sen stå ca 1 dygn i rumstemperatur. Jag ställde in den med en tallrik över, i mikrovågsugnen. Tanken var att ett litet utrymme kanske håller värmen lite bättre.
Det blev som sagt en jättegod yoghurt. Med lite hemgjord blåbärssylt, ännu godare.

Kommentarer

Populära inlägg