Apertifgifflar
Dessa “mingelbröd” är lätta göra. Man sätter en deg och delar den sen i två delar. Den ena har man fetaost och paprika i, och i den andra har man västerbottenost och basilika. De är väldigt goda till soppa eller lite bubbel.
Ingredienser:
Deg:
50g jäst
5 dl ljummet vatten
1/2 dl olja
3/4-1 msk salt
12 dl vetemjöl, 750g
Röd fyllning:
1/4 röd paprika
25g mjukt smör
200g riven fetaost
Grön fyllning:
1 kruka färsk basilika
25g mjukt smör
200g riven västerbottenost (eller valfri ost)
Pensling:
1 ägg
50g riven ost
Gör så här:
- Lös upp jästen i det ljumna vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och nästan allt mjöl.
- Arbeta till en smidig blank deg som täcks över och får jäsa i 45min.
- Mixa eller hacka, riv och blanda ihop respektive fyllningar var för sig.
- Dela degen i två delar och kavla ut en i taget till ca 50x30cm. Bred ut varsin fyllning på degplattorna.
- Vik sedan in långsidorna mot mitten så att de möts. Vik sedan ihop degen en gång till så att det blir en fyrvikt lång längd med fyllningarna invikta.
- Kapa varje längd i ca 30 små trekantssnibbar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Jäs under duk i 30min. Värm ugnen till 225grader C.
- Pensla med uppvispat ägg, strö över riven ost och grädda i 10-15min.
Kommentarer
Skicka en kommentar