Apertifgifflar

Dessa “mingelbröd” är lätta göra. Man sätter en deg och delar den sen i två delar. Den ena har man fetaost och paprika i, och i den andra har man västerbottenost och basilika. De är väldigt goda till soppa eller lite bubbel.

011

Ingredienser:

Deg:

50g jäst

5 dl ljummet vatten

1/2 dl olja

3/4-1 msk salt

12 dl vetemjöl, 750g

Röd fyllning:

1/4 röd paprika

25g mjukt smör

200g riven fetaost

Grön fyllning:

1 kruka färsk basilika

25g mjukt smör

200g riven västerbottenost (eller valfri ost)

Pensling:

1 ägg

50g riven ost

 

Gör så här:

  1. Lös upp jästen i det ljumna vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och nästan allt mjöl.
  2. Arbeta till en smidig blank deg som täcks över och får jäsa i 45min.
  3. Mixa eller hacka, riv och blanda ihop respektive fyllningar var för sig.
  4. Dela degen i två delar och kavla ut en i taget till ca 50x30cm. Bred ut varsin fyllning på degplattorna.
  5. Vik sedan in långsidorna mot mitten så att de möts. Vik sedan ihop degen en gång till så att det blir en fyrvikt lång längd med fyllningarna invikta.
  6. Kapa varje längd i ca 30 små trekantssnibbar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Jäs under duk i 30min. Värm ugnen till 225grader C.
  8. Pensla med uppvispat ägg, strö över riven ost och grädda i 10-15min.

Kommentarer

Populära inlägg